Analog fotografering med digital redigering

Retrotrenden med analoga kameror har hållit i sig några år nu.
Det är framförallt den yngre generationen som verkar uppskatta känslan och resultatet av att fotografera med film. Det låter märkligt att en generation som växt upp med smarta telefoner och direktpublicering finner nöje i något så långsamt som analog fotografering, men så är det.

Man blir en bättre fotograf med analogt

Kanske är det just det som är tjusningen med film, att det kräver eftertänksamhet och tålamod. Egenskaper som den yngre generationen finner tilltalande och utmanande.
Analogt kräver lite mer kunskap än digitalt. Med digitalkameran får man se resultatet direkt, till och med innan man tar bilden. Med film får man vänta på framkallningen, och det gäller att ha koll på inställningarna och ljuset om resultatet ska bli bra. Analog fotografering fostrar bra fotografer helt enkelt. Om man känner sig osäker finns det mängder av tutorials på Youtube

 

För egen del fotograferar jag nästan uteslutande analogt, och bara svartvitt.
Under det ljusa halvåret kan man med fördel gå ner i ljuskänslighet på filmen och få bilder med fint korn och stuns. På sommaren är kameran ofta  laddad med Ilford Pan F Plus, Iso 50.
Finkornig film från Ilford

Övriga året är det Tri-X som gäller, den ger ett grovt korn som lämpar sig väl för porträtt.
Nedan en bild med Tri-X, kameran är Pentax SV med en 50mm/1,7 på full öppning.

tri-x 400

Det känns som att bilderna får mer själ med kornet i filmen, dessutom gillar jag handhavandet och känslan av min gamla Nikon F3.
I jobbet blir det självklart digitalt, men jag får ibland förfrågningar om att fotografera med film, och det är lika roligt varje gång.

 

Mekaniska underverk från förr

Analog kamera med ljusstark optik
Nikon FE, en klassisk och galet snygg kamera

En analog kamera från 60-, 70- eller 80-talet har en viss charm, det är lite av ett mekaniskt underverk. Känslan av att fotografera med en mekanisk kamera och film går inte riktigt att jämföra med det digitala. Dessutom tillför faktiskt filmens korn kvalité till bilderna.
Det kan man inte säga om den digitala motsvarigheten, brus, det ser inget vidare ut.

 

Det bästa av två världar

Mitt tips om man vill ha det absolut bästa av både digitalt och analogt är att införskaffa en trevlig analog systemkamera med ett hyfsat ljusstarkt objektiv.
När du lämnar in filmrullen för framkallning så beställ endast framkallning, utan papperskopior. Det kostar 100 kronor att få filmen framkallad. För ytterligare 49 kronor får du en digital kontaktkopia, det är en högupplöst översiktsbild på alla negativen, rättvända.

Om du har några bra bilder som du vill jobba vidare med så kan vi digitalisera de enskilda negativet i hög upplösning. Vi fotograferar av negativet i skala 1:1 med riktigt bra utrustning.
Det resulterar i ett högupplöst digitalt original.
Om du väljer Raw-format så kan du sedan jobba med bilden i Lightroom eller Photoshop på samma sätt som med en råfil direkt från digitalkameran.

Lightroom negativ bild
På så sätt får man det bästa av två världar, du får nöjet att plåta analogt, känslan av analog film i dina bilder och alla möjligheter till modern redigering i efterhand.

Så här blev resultatet.

Välkommen in, vi hjälper dig komma igång.

 

Mera analogt?
Läs även Om Sara, grundaren av ”Analoga Fotografer på Facebook”