Barnfotografering – tips inför fotograferingen

Inför en barnfotografering är det några saker man bör känna till som förälder. Vi börjar med att konstatera att det är barnen som bestämmer om vi ska få bra bilder eller inte. Det vi kan göra är att skapa rätt förutsättningar. I studion finns alla dessa förutsättningar, bra utrustning, lämpliga miljöer och erfarna fotografer. Allt detta hjälper föga om barnet bestämmer sig för att vägra.

 

No Baby shark 

När barnen inte vill är det naturligt att föräldrarna försöker uppmuntra eller förmana. Ofta kan en Ipad eller telefon komma fram för att få och behålla barnets uppmärksamhet.  Det avråder vi starkt ifrån, anledningen är att när barnet är fokuserat på en IPad är det svårt att få bilder med kontakt och närvaro. Endast i yttersta nödfall bör man ta till sådana drastiska åtgärder.

 

Syskonfotografering i svartvitt
Ett äldre syskon kan vara tacksam hjälp för att få en lillebror att vilja vara med.

Barnen bestämmer

Det går inte att tvinga barn att vara med på noterna, om barnen inte vill vara med när ni kommer till studion så är det bara att ge det lite tid. Det finns givetvis knep att ta till. Vi leker, lockar och försöker göra barnen nyfikna och intresserade av att vara med. Det viktigaste är att ta det lugnt och inte bli stressad när barnet vägrar. Vi har gott om tid så det är bättre att avvakta än att försöka innan de är redo.

Mother and Child in monochrome
De allra minsta barnen är tacksamma att fotografera om man lyckas pricka in tiden då de är som piggast.
Porträtt på tjej i svartvitt
Glada barn blir bra på bild

 

Skapa rätt förutsättningar

Det finns en hel del man kan göra som förälder för att vi ska lyckas med Barnfotograferingen. För de allra minsta är det i princip bara att pricka in tiden på dagen när de är som mest aktiva. 

När barnen kommit upp i ettårsåldern kan man börja förbereda dem på fotograferingen. Man kan med fördel besöka oss innan fotograferingen och låta barnet bekanta sig med miljön och med oss som jobbar här. Gärna kort inpå fotograferingen, dagen innan eller samma dag är det bästa.
Givetvis bör man välja en tid för fotograferingen då barnet är som piggast under dagen. Hittar du ingen tid som stämmer för dig och ditt barn så ring oss så hittar vi en lösning tillsammans.

 

Mer regel än undantag

Det händer ofta att ett barn vägrar, vid en syskonfotografering är det oftast det minsta barnet som inte vill. 
Efter ett tag blir de nyfikna på den nya miljön och då brukar det fungera. Vi leker och lockar för att få barnen intresserade. Att försöka med lämpor eller mutor fungerar sällan.

Barn fotograferat på fäll
Närvaro är viktigt för bra bilder, det får man inte med en IPad eller IPhone som drar uppmärksamheten till sig.

Med alla förutsättningar i världen händer det ändå att barnen totalvägrar eller blir ledsna i studion.
Då är det bra att känna till vår policy om komplettering.
Om vi har fått för få bra bilder kan man boka in en komplettering utan kostnad. 
Detta gäller alltid när du bokar en Barnfotografering hos oss.