Analog semester med Rolleiflex

I år blev det faktiskt en analog semester.
Resan vi försökt få till i ett par år nu har stoppats av pandemin varje gång vi försökt komma iväg.
Resan har egentligen ingenting med fotografering att göra, vi besöker släkt och vänner och har det gött i några veckor. Jag brukar ta mycket bilder, både street och lite miljöer, dock bara med min digitala Fuji, har inte kört analogt där i modern tid.

Bara analogt

Om jag ska vara helt ärlig så tvekade jag in i det längsta, att bara fotografera analogt när det finns såna fantastiska digitalkameror, ska jag verkligen det? Min Fuji Xpro-2 fick följa med men den låg mest i väskan, den här gången blev det riktigt mycket analog fotografering.

Tillbaka i Dana Point

Vi är äntligen  tillbaka i Södra Kalifornien. Under tre veckoroch ska vi hälsa på släkt och vänner, hänga vid poolen i Lake Forest, äta gott och njuta av att vara här.
Senaste besöket var 2017 och det har inte gått en dag sedan dess utan att jag längtat tillbaka.
Mitt första besök var 1989, då var det en analog semester av naturliga skäl.

 

Analog semester

Jag gick ”all in” med analog semester, en Rollieflex, en Nikon Fm2 och en Minox, det visade sig snart att Rolleiflexen blev den enda kamera som användes. Den blev direkt en ”Talking point” jag fick ofta kommentarer och frågor, något som öppnade för fortsatt konversation och  fotograferande.

Med Rolleiflex i södra kalifornien
I bergen ovanför Laguna Beach tillsammans med bror och brorson i det fantastiska kvällsljuset, dokumenterade av frugan med Iphone.

 

Beach Cities

Mittemellan Los Angeles och San Diego ligger Dana Point, en liten slumrande småstad precis vid Stilla havskusten. Här handlar det mesta om surfing och kulturen som hör till.

Lite längre söderut i san Clemente ligger surfparadiset San Onofre, locals benämner stranden SanO eller ”Old Mans” Det är en av många statligt skötta parker så man behöver ett pass för att komma in eller så får man betala 25 dollar vid infarten. De allra flesta, har ett pass. Det kostar 100 dollar per år så man tjänar snabbt in det, även som besökare.

 

Oldmans

Namnet Oldmans har stranden fått på grund av de stora långsamma vågorna som väller in från Stilla Havet.
Surfingen här är fantastisk, även för en gammal surfare som sett sina bästa dagar.

Det är longboard som gäller.
Små snabba brädor används av de yngre förmågorna och proffsen, på Trestles, en strand ett par kilometer norrut.
Andrew, min brorson tog med mig dit vid ett tillfälle. Det var mer ”nära döden upplevelse” än något annat jag tills dags dato upplevt.

 

SOCAL

Varje helg samlas surfentusiaster på stranden, på förmiddagen börjar dofterna av grillat sprida sig.
Folk samlas i klungor och äter tillsammans, diskuterar vågor, kultur och aktuella frågor för befolkningen i SOCAL, (Southern California)

 

Det blir snart läge att ta lite bilder, Rolleiflexen är laddad med Tri-X och motiven finns överallt.
Ingen bryr sig om att jag fotograferar, det är bara trevligt.

 

Ett surfparadis

analog semester i socal surfare på oldmans beach

surfare på väg upp

 

en ensam palm på en strand

Det blev många besök på OldMans under våra tre veckor, inte en enda gång under hela tiden tog någon illa upp eller tittade bort när kameran kom fram. Visst är befolkningen extremt välkomnande här men jag tror att mycket kan tillskrivas kameran. Den ser inte så hotande ut den gamla pjäsen.

surfare i svartvitt
Vid lågvatten är det en utmaning att ta sig ut till vattnet, inget för någon med ömma fötter.
en plats att mötas
Det finns gott om platser att bara vara och ta in dofterna av salt, tång och grillad mat.

 

Oldmans är en oas för de som bor i regionen, när man har motorvägar med 6 filer i varje riktning och sitter i trafik ett par timmar varje dag är detta ett ställe för att koppla av och umgås.

analog semester i södra kalifornien

leende californien tjej

 

Det blev även lite familjebilder på vår analoga semester, här nedan med färgfilm i kameran, Kodak Gold 200

analog semester
På fjärde juli måste man klä sig i rött, vitt och blått, det är sedan gammalt. Självutlösaren på Rolleiflexen fungerar bra. Fick dock inte ha på mig skjortan så länge, dottern krävde att den skulle bytas ut.

 

 

på analog semester i Kalifornien
Dottern plåtad med  Rolleiflex såklart utanför favoritfiket, Bagels & Brew

 

Åk om du kan

Om du får möjlighet att besöka Kalifornien, undvik de stora städerna som dräller av turister, ta dig till småstäderna vid kusten, där har tiden stått stilla, Beach Boys spelas fortfarande på radion och människorna hälsar, pratar och är genuint intresserade av dig för att du kommer från Sverige.

Åk dit!