Låt barnen fotografera

Åkej, du kanske har en jättetung, jättedyr systemkamera med fullformatssensor och dubbla förgasare men låt barnen fotografera varandra ändå. Passa på när ni firar midsommar i det gröna, då är det inte så farligt om kameran skulle tappas. Den här bilden är en av mina favoriter, jag vet, den är inte skarp men det gör inte så mycket, tvärtom, oskärpan bidrar till stämningen och den har fin färg och komposition. Hon ser så  ”midsomrigt” drömsk ut i sin vita klänning, dottern.
Min då 6-årige son tog den här bilden av sin 3-åriga syster på midsommarafton 2006.

– Får jag låna kameran pappa?
– Visst får du det, svarade jag, var försiktig bara.

Han instruerade sin syster att ställa sig ”där borta vid buskarna” sen tog han ett par steg tillbaka, fick upp den tunga kameran till ögat och tryckte av, en enda bild tog han och kom sedan tillbaka lätt bakåtlutad av tyngden från kameran.
– är du redan färdig frågade jag, och det var han, han hade ju tagit en bild och såg inte poängen med att fortsätta.

Utav alla bilder jag tagit på barnen på alla midsomrar under deras uppväxt har jag inte lyckats ta en enda som jag tycker lika mycket om som den här, så min uppmaning till alla småbarnsföräldrar på väg till midsommarfirandet är – Låt barnen fotografera.

Ida midsommar 2006