Vad är det för kamera?

En del fotografer blir smått förnärmade när de blir tillfrågade vilken kamera de använder för att ta så fina bilder, som till exempel i den klassiska och fullständigt påhittade dialogen mellan författaren Ernest Hemingway och fotografen Irving Penn, där Penn läxar upp Hemingway för frågan om fotografens val av kamera. Enligt myten ska Penn inte ha ha svarat, utan smått nedlåtande frågat vilken skrivmaskin författaren använder sig av.

En del fotografer har nog tagit till den där skrönan för att försvara sitt kunnande om ljus, komposition, timing och psykologi men någon måtta får det ändå vara.

Jämförelsen är inte direkt rättvis och det spelar ganska stor roll vilken typ av kamera och optik som används.

Bilder med ”stuns”

Personligen gillar jag kamerorna och framförallt optiken från Fujifilm, jag tycker att de gör rättvisa åt  både det mjuka studioljuset och det naturliga ljuset i de flesta situationer. Objektiven är skarptecknande och förutsatt att porträttet är välexponerat och har det rätta skärpedjupet så får bilden ett karaktäristiskt utseende och en grym skärpa.

Så på frågan om vilken kamera jag föredrar så blir mitt svar varken ironiskt eller spydigt, det blir ett enkelt – Fujifilm X-pro 2.

 

En oredigerad Jpeg direkt från kameran, Fujiflm X-pro 2.