Barnfotografering är ingen lek

När allt fungerar som det ska i studion är det svårt att misslyckas med det tekniska i bilden. Ljuset beter sig som jag vill, utrustningen fungerar som den ska och barnet är med på noterna och tycker att det är spännande. Men trots att förutsättningarna finns där så är det inte säkert att det räcker.
Ett riktigt bra barnporträtt förutsätter att barnet är med på noterna, dessutom behövs bra utrustning, rätt teknik, bra timing och lite tur.

 

Det går däremot inte att skapa ögonblicket, det är bara att försöka se till att förutsättningarna finns och sedan snällt vänta på att det ska infinna sig, tyvärr så gör det inte alltid det. Och ännu värre, ibland infinner sig ögonblicket och man missar det för att batteriet behövde bytas eller en lampa behövde justeras. Man kan ha bra kontakt med barnet och perfekta förutsättningar men ändå blir bilden knappt något mera än ett tekniskt korrekt porträtt,

Det är absolut inget fel med bilder som ”bara” är tekniskt bra, men man strävar ju alltid efter att ta den där bilden som föräldrarna rörs till tårar över. Ofta är det blicken som gör att bilden får en ytterligare dimension. Kontakten med barnet gör att bilden blir bra.

 

Fuska inte med träningen

Att ta bra porträtt av barn är som vilken idrott som helst, det gäller att ha bra utrustning, pricka formtoppen, inte fuska med träningen och att ha lite tur. Ofta är det när tempot växlar som ögonblicket infinner sig, när barnet har stojat en stund och sedan blir eftertänksam av någon anledning.

Barnfotografering på Kvillefoto
Att ställa en fråga som kräver eftertanke fungerar ofta bra.

 

 

För de mindre barnen är det snarare en fråga om tålamod, stora yviga rörelser, färgglada kramdjur och att använda sig av ljuset för att få uppmärksamheten riktad åt mitt håll.

 

Barnporträtt i svartvitt på Kvillefoto
Klassiskt barnporträtt på vit fäll

Det stora studiofönstret fungera bra för att få uppmärksamhet från de allra minsta.
Barnfotografering i naturligt ljus på Kvillefoto
Den stora ljuskällan från studiofönstret gör att de minsta blir intresserade

En av anledningarna till att jag aldrig tröttnar på att fotografera barn är den där vetskapen om att det kanske är idag jag tar det där barnporträttet som jag väntat på hela livet.