Den analoga generationen

Kan man verkligen kalla dem den analoga generationen, Z och Alpha?
Ja, baserat på deras fascination för saker som kräver tålamod så kanske.
Även om man är född tidigt i generation Z, alltså 1997 så har man knappt fått uppleva något analogt. Vinylspelaren hade försvunnit och ersatts av cd spelaren redan vid födseln.
De analoga kamerorna hängde forfarande med, men 10 år senare var det digitala dito som dominerade.
Det kanske är därför det analoga, mekaniska och substantiella upplevs så värdefullt av de som växt upp med smarta telefoner, blixtsnabba kontaktvägar och onlinespel.

Vi som såg på när det hände

För oss som var vuxna under den digitala revolutionen innebar skiftet bara nya möjligheter. Vem hade väl inte drömt om en Walkman med obegränsat antal låtar eller en kamera som kunde ta tusentals bilder, som dessutom framkallades direkt. Eller telefoner man kunde ha i fickan, det var Science Fiction. Något så futuristiskt föreföll omöjligt även om framtidsscenarion förutspådde att det skulle hända. 

 

Vinyl igen

Vinylskivan påbörjade sitt återtåg runt 2009.
Tidiga ”adapters” sågs ofta som lite udda, nu har det gått ett par år sedan dess.
Jag själv och väldigt många med mig har skaffat vinylspelare och börjat återuppbygga samlingen. Jag vill inte ens tänka på att jag bytte alla mina vinylskivor mot presentkort på cd-skivor i slutet av nittiotalet. Jag har bestämt mig för att försöka bygga upp samlingen igen.

Det kommer att ta tid.

 

Död åt spellistorna

Ljudet från vinylskivan är varmare, knastret är trevligt och handhavandet får oss att sakta ner och lyssna på hela album igen. Något som spellistorna på Spotify och Apple music berövat de flesta av oss under allt för lång tid. Det är dags att fimpa spellistorna och lyssna på musiken så som artisterna tänkte.

 

De analoga kamerornas återkomst

Digitala kameror eller smarta mobiler är perfekta att dokumentera med, man får med datum, plats och klockslag. Praktiskt och lättvindigt.
Mediet tillför dock inget, det har inga egna egenskaper som ger karaktär åt bilden.
Det är en dimension som gått förlorad med digital fotografi.
Analog fotografi är mer av  konstform än det är dokumentation.

 

Film är utvecklande

Man kan visserligen efterlikna film i bearbetningen av den digitala bildfilen men det är inte samma sak Analog film tillför karaktär, det är kornet. färgen och kontrasten som levererar goda egenskaper till bilden. En annan aspekt är att handhavandet tvingar fram eftertänksamhet.
Det gör att man fotograferar på ett annat sätt, mera medvetet.

 

Z och Alpha har drivit på

Generationerna Z och Alpha fick oss andra att inse vad vi saknat, visst har det funnits entusiaster som aldrig anammat digital teknik. Det är dock de stora massorna i de yngre generationerna som är pionjärerna.

Det är lika roligt varje gång någon av er kommer in och plockar upp en filmrulle, framkallar eller botaniserar på hyllorna med analoga kameror.

 

Mera analogt? Läs om Analog fotografering i nytappning